Cerdanyola del Vallès

El llarg camí pel reconeixement de drets de les persones LGTB, a debat a la JSC

La implicació global de la societat és necessària per lluitar contra l'homofòbia i avencar en la igualtat de persones, però molt especialment és necessari que el món educatiu transmeti un missatge positiu de la diversitat sexual per evitar discriminacions i prejudicis. La Joventut Socialista de Catalunya (JSC) a Cerdanyola organitzava una xerrada amb la participació de Rubén López, de la federació estatal LGTB (FELGTB), i Xavier Cardona, de Terrassa LGTB.


Rubén López, que també es integrant de l'associació madrilenya Arcopoli, remarca la necessitat de seguir avançant en la legislació per aconseguir l'equiparació dels drets de la comunitat LGTB amb la resta de la societat. López explica que queda molt camí per recórrer i explicava que fins fa molt poc ser homosexual suposava poder ser condemnat a presó. López manifesta que aquesta situació passava fins l'any 1981 i que, amb el delicte d'escàndol públic, fins el 88 podies anar a presó per mostrar la teva afectivitat en públic. L'activista comentava: fins l'any 81 t'empresonaven per ser tu mateix i fins el 88 per fer-ho visible.

Rubén López explica que la Llei de parelles de fet de Catalunya del 2001 i la de matrimoni homosexual de 2005 amb el govern Zapatero van suposar avenços molt importants que cal mantenir.

Però López remarca que aquests avenços han de venir acompanyats de canvis socials molt importants que donin suport a la visibilitat de les persones LGTB i trenquin el silenci i l'aïllament en que moltes d'elles viuen.

Educació i esport, àmbits d'especial transcendència en la infància

Per al membre de la FELGTB, és especialment important que l'escola doni un missatge positiu de la diversitat abordant l'orientació sexual i la identitat de gènere de manera normalitzada. Rubén López destaca que un nen o un jove ha de saber que un professor és un aliat.

López insisteix que l'Estat ha de ser protector de drets i promotor de la igualtat, i que ho ha de fer també al món de l'educació, "sense por i amb protocols que formin als docents i els serveixin de guia". Rubén López indica que aquesta tasca seria molt important per evitar les agressions de tot tipus que han de patir la comunitat LGTB i que tenen en els joves menors de 25 anys al perfil d'agressor més habitual.

En aquest sentit, Xavier Cardona, destaca els estudis realitzats dins del Pacte per a la Diversitat Afectiva, Sexual i d'Identitat de Gènere de Terrassa i la importància que l'escola expliqui els diversos models de família i d'indentitat sexual per trencar prejudicis i silencis. Cardona detalla que el 9'3% de la població escolar espanyola pateix en algun moment bullying, xifra que a Catalunya arriba al 8'8%, però que es desconeix quants cassos de bullying per homosexualitat amaguen aquestes xifres.

L'àmbit laboral és un altre dels sectors en què López i Cardona destaquen que cal insistir molt en la promoció de la igualtat, a l'igual que en el de l'esport, de gran exposició mediàtica. Així, López explica que els insults homòfobs a un estadi no tenen la mateixa resposta de rebuig que els atacs racistes. L'activista explica que quan una persona acompanyada per un nen crida aquest tipus d'insults a un camp de futbol el que transmet és que si el nen és LGTB no tindrà la seva família al costat i que "l'homofòbia està bé i és impune".

López remarca que l'agressió verbal que pateixen cada dia milers de persones és un pas cap a l'agressió física que encara es silencien a la nostra societat i davant les quals cal tenir tolerància zero.

Adreça

Galería d'imatges (1)